Juoksijan penikkatauti

posted in: Fysioterapia, penikkatauti | 0

Juoksijan penikkatauti

Lumien sulaessa moni kaivaa juoksulenkkarit kaapin pohjalta ja lähtee lenkille. Monelle juoksijalle tuttu vaiva on penikkatauti, joka saattaa alkaa vaivaamaan nopeastikin.

Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi asioita, joita voit itse ottaa harjoittelussasi huomioon niin penikkataudin ennaltaehkäisyssä kuin hoidossa.

Alustan vaikutus penikkatautiin – “En pysty juoksemaan asfaltilla”

penikkatauti-asfaltti-säärikipu

Penikkatauti voi johtua sisäisestä tai ulkoisesta syystä. Sisäisiin kuuluu esimerkiksi sinun anatomia tai juoksutekniikka. Ulkoisiin syihin kuuluu esimerkiksi alusta, jolla juokset tai kengät, jotka ovat jalassasi. Suurimpaan osaan penikkataudin syistä voit vaikuttaa itse tai ottamaan huomioon harjoittelussa, kuten anatomian.

Monesti asfalttia syyllistetään siitä, että se tekee jalat kipeäksi. On totta, että verrattuna esimerkiksi pururadalla juoksemiseen asfaltilla juokseminen kuormittaa jalkoja ja niiden lihaksia selvästi enemmän.

CASE 1 – Pasi juoksee viikoittain 2-3 lenkkiä, jotka ovat pituudeltaan 5-10km. Näillä lenkeillä Pasilla ei tule jalat kipeäksi. Pasi käy juoksemassa asfaltilla 8km lenkin. Sääret ja pohkeet kipeytyvät sen jälkeen.

Syynä penikoiden kipeytymiseen on se, että Pasin penikoiden juoksukunto on selvästi heikompi ja se ei kestä asfaltista tulevaa rasitusta. Miten Pasi olisi voinut välttyä penikkataudilta? Pasin kannattaa lähteä jatkossa tekemään juoksulenkkejä pääasiassa pururadalla, mutta tehdä esimerkiksi 8km lenkille 3-4 500m pituista asfaltti osuutta. Näin asfalttijuoksua saadaan yhteensä 2km. Välissä juoksu pururadalla palauttaa jalkoja, eikä iskutusannos ole kerralla liian suuri. Vähitellen Pasi voi lisätä asfalttiosuuksien pituutta.

Mitä muuta voin tehdä, jotta jalkani tottuvat kovempaan iskutukseen?

Erilaiset loikkaharjoitukset, nopeat vauhdin ja suunnat muutosharjoitukset ja intervalliharjoitukset kasvattavat kuormaa, joka jalan pitää kestää. Näiden harjoitusten jälkeen on huolehdittava riittävästä palautumisesta.

Erilaisilla alustoilla juokseminen tuo vaihtelua siihen mihin jalkojen pitää tottua. Jos asfaltilla juokseminen kipeyttää jalkasi, pyri löytämään sopiva määrä juoksemista kovemmilla alustoilla ja lisää juoksumääriä vähitellen. Esimerkiksi poluilla, metsissä ja kallioilla juokseminen parantaa jalkojen liikkuvuutta ja hallintaa, juoksuradalla (mondo- ja tartan-alustat) kannattaa aloittaa varovasti, etenkin jos käytät piikkareita.

Juoksutekniikka ja penikkatauti – Päkiä vs. kanta

penikkatauti-juoksu

Tyypillisesti kanta-askeltajilla oireilevat säären etuosan lihakset ja päkiäaskeltajilla tyypillisimpiä ovat pohjealueen vammat. Mediassa käydään paljon keskustelua siitä millainen on hyvä juoksutekniikka. Tavallisen juoksukuntoilijan kannalta askellustapa ei ole niin merkityksellinen etenkään, jos sinulla ei ole vaivoja. Jos lähdet muuttamaan juoksutekniikkaa, sitoudu siihen. Muuten voit olla juoksutekniikkasi kanssa pian ongelmissa.

Ensimmäiseksi voi kuunnella juoksuasi ja millaista ääntä jalkasi päästävät. Mitä kovempi läpsytys, yleensä sitä kovempaa jalkapohja lävähtää maahan. Kanta-askelluksessa säären etuosan lihasten tehtävä on jarruttaa askellusta ja laskea jalkaterä hallitusti ja rullaten maahan askelluksen painon siirtyessä kantapäältä kohti päkiää.

Päkiäaskeltajilla paino on kokoajan jalkaterällä ja rasitus pohkeille on kova. Tekniikasta kannattaa tarkastella pysyykö paino kokoajan jalkaterällä vai vajoaako askellus ponnistuksen aikana (kantapää putoaa maahan).

CASE 2 – Piialla kipeytyy penikat juostessa ja niiden parantelu kestää usean päivän. Piia askeltaa kantapään kautta ja Piian jalka tulee kontaktivaiheen alussa selkeästi painopisteen etupuolelle. Lisäksi paino on vahvasti jalanterän ulkosyrjällä. Askelluksen aikana paino siirtyy hyvin nopeasti koko jalkaterälle ja sen sisäsyrjälle. Piiasta tuntuu, että juoksusta on vaikea saada rentoa ja eteenpäin vievää.

Piian kanssa lähdetään korjaamaan askellusta niin, että askelluksen kontaktivaihe saadaan lähemmäksi painopistettä. Tämä nostaa myös lantiota ylemmäs ja tekee juoksusta rullaavampaa. Piian kanssa kiinnitetään huomiota myös jalkaterän asentoon, että askeltaessa kontakti tulisi enemmän kantapään keskiosan, eikä ulkosyrjän kautta.

Blogiteksti jatkuu mainoksen jälkeen


Onko juoksutekniikkasi kunnossa? 

TUTUSTU JUOKSUTEKNIIKKA-ANALYYSIIN


Miten teen juoksun askelluksesta monipuolisemman?

Tiesitkö, että harva kilpajuoksija on puhtaasti päkiä- tai kanta-askeltaja. He osaavat vaihtaa juoksutekniikkaansa ja askellustaan maaston ja vauhdin vaatimusten mukaan. Esimerkiksi ylämäissä askellus on selkeästi päkiävoittoinen, tasaisilla juoksuaskellus vaihtuu päkiä- ja kokojalka-askellukseksi ja alamäessä rullaus tapahtuu kantapään kautta. Tätä on hyvä harjoitella ja juoksulenkeillä miettiä, miten tekniikka ja juoksun rytmi vaihtuu maaston mukaan. Myös metsissä juokseminen haastaa monipuolisesti jalkaterää.

Testaa onko harjoittelusi tarpeeksi monipuolista:

Testiin pääset tästä

Vaikuttaako juoksukengät penikkatautiin?

penikkatauti-juoksukengät

Joskus kengät voivat tehdä jalat ja penikat kipeiksi. Kenkiä tarkastellessa ja etenkin uusia hankkiessa, kannattaa kiinnittää huomiota ensimmäiseksi siihen, millaisen kengän jalkasi vaatii. Ensimmäiseksi kannattaa tutkia jalkojesi anatomiaa ja sitä, miten jalkaterä toimii matalassa ja korkeassa kuormituksessa. Jos jalkaterän hallinnassa havaitaan puutteita, esimerkiksi jalkaterän pronaatio(jalkaterän sisäosa painii sisälle), kannattaa ensiksi pyrkiä aktivoimaan jalkaterää harjoittein ja vähentää kuormitusta tekniikkaa korjaamalla (Piialla – CASE 2). Jos nämä eivät auta, voi silloin miettiä pronaatiotuettuja juoksukenkiä.

Muita ominaisuuksia kengissä on kiertojäykkyys, jäykkyys kengän pituussuunnassa, iskunvaimennus, pohjan paksuus ja pohjan lasku. Pohjan lasku tarkoittaa kuinka kuinka paljon kantapää on korkeammalla suhteessa päkiään. Päkiävoittoisesti juostessa et tarvitse niin paljoa iskunvaimennusta kantapäähän ja pieni lasku tekee päkiäjuoksusta helpompaa.

Penikkatauti ja itsehoito

Kaikki aikaisemmat caset ja tekniikkamuutokset ovat myös itsehoitoa ja niillä saat aikaa pysyviä muutoksia. Seuraavilla itsehoitomenetelmiä voit käyttää juoksulenkin jälkeen ja niistä voi olla hetkellistä apua.

Haluatko parantaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi?


Voimaharjoittelu

Voimaharjoittelu on yksi tärkeimmistä tavoista hoitaa, kuormituksesta johtuvia vaivoja. Voimaharjoittelu toimii myös pohjana juoksutekniikan muutokselle. Jos haluaa muuttaa tekniikkaa, pitää kehossa olla voimaa ja hallintaa viedä kehoa uusiin asentoihin. Lue lisää juoksijan voimaharjoittelusta tästä.

Kylmä- ja kuumahoito

Moni on varmasti käyttänyt kylmägeelejä, mutta kylmän ja lämmön yhdistelmällä saa etenkin penikoihin hyviä tuloksia. Hoidossa voi käyttää suihkua, saunaa ja avantoa tai jääpaloja ja lämpötyynyjä. Suihkussa voit käyttää ensin kylmää suihkua noin minuutin ja vaihda sitten lämpöiselle, toista 3-5 kertaa. Suihkun ei tarvitse olla superkylmällä eikä kuumalla vaikutuksen aikaansaamiseksi. Kylmä supistaa pintaverenkiertoa ja lämmin puolestaan aktivoi ja laajentaa verisuonia. Vuorottelemalla kylmää ja lämmintä jalkaterien alueelle  saat aikaan pumppaavan vaikutuksen, mikä aktivoi aineenvaihduntaa. Jos penikat ovat todella kipeät, lopeta sarja kylmällä. Kun akuuttivaihe on mennyt ohi, voit jättää lämpökäsittelyn viimeiseksi ajatellen palautumista ja lihasten rentoutumista.

Penikkatauti ja hieronta

Penikoiden hieronta voi tuntua hyvin kivuliaalta, mutta siitä on usein apua. Hieronnalla päästään usein syvemmälle kudoksiin, etenkin käyttämällä hyväksi nilkan ja polven alueiden lihasten liikemobilisointeja. Hieronnan jälkeen usein omatoiminen huoltava harjoittelu on helpompaa. Itse voit hieroa pohkeita, sääriä ja jalkapohjaa putkirullilla ja hierontapalloilla.

fysioterapeutti-Arttu-Peltola

Arttu Peltola

Fysioterapeutti

Jos penikat vaivaa, varaa aika fysioterapiaan tai hierontaan:

VARAA AIKA TÄSTÄ

Treenaa monipuolisesti juoksukoulussa:

  • Juoksukoulu Tampereella
  • Haluat saada monipuolisuutta juoksuharjoitteluusi
  • Haluat kehittyä lisää
  • Kaipaat juoskutekniikkaasi vinkkejä

LUE LISÄÄ JUOKSUKOULUSTA

Kommentoi