Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti – Mistä plantaarifaskiitti johtuu?

Plantaarifaskiitti eli  jalkapohjan jännekalvon(plantaarifaskia) tulehdus. Plantaarifaskia kiinnittyy kantaluuhun ja jalkapöydän luiden (metatarsaali) päihin. Plantaarifaskian eli jalkapohjan sidekudoksen tehtävä on tukea jalkaholvia, toimia iskunvaimentimena ja välittää voimaa akillesjänteen sekä pohkeen kanssa. Syyt plantaarifaskiitin taustalla ovat hyvin yksilölliset.

Plantaarifaskiitin syntymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat:

 • Pohkeen ja jalkäterän lihasten kunto sekä lihasvoima.
 • Liikkuvuus jalkaterän ja nilkan alueella.
 • Arjessa tuleva kuormitus
  • Harrastukset
  • Työ
  • Kengät
 • Seisominen
 • Ylipaino

Usein plantaarifaskiitin ensi oireet tulevat esiin normaalia kovemman rasituksen jälkeen. Esimerkiksi juoksulenkin tai pitkän kävelyn jälkeen. On siis tärkeää oppia hallitsemaan kuormitusta. Lihaskunto ja jalkaterän toiminta ovat kuitenkin avain asemassa kuntoutettaessa jalkapohjan ja kantapään alueen kipuja.

Mistä tiedän, mihin minun kannattaa plantaarifaskiitin hoidossa keskittyä?

TESTAA POHKEESI KIREYS

plantaarifaskiitti
plantaarifaskiitti

Varpaat 10cm tai kämmenen leveys irti seinästäSeisoma-asennossa työnnä polvea kohti seinää

plantaarifaskiitti
plantaarifaskiitti

Pohkeen kireys:

 • Jos sääriluusi jää lähes pystyasentoon, ovat pohkeesi silloin erittäin kireät. Sinulla on seisoessa, kävellessä ja juostessa jatkuvasti venytys pohkeessa ja kantaluun kautta jalkapohjan kalvossa. Sinun on syytä aloittaa pohkeiden venyttely ja niiden liikkuvuuden ja nilkan hallinnan parantaminen.
 • Jos polvesi jää jonkin verran irti seinästä, on tilanteesi hieman parempi, mutta tekemistä sinulla on.
 • Kun saat polvesi kiinni seinää on nilkan liikkuvuus hyvä.

Pohkeen kireys ja nilkan liikkuvuus on yksi asioista, joita kannattaa seurata plantaarifaskiitin kuntouttamisen aikana. Alku testaukseen on hyvä sisällyttä; jalkaterän voiman ja toiminnan testejä, pohkeen ja säären lihasten voimatestejä, kokonaiskuormituksen mittausta, kipuseurantaa jne…

Plantaarifaskiitti – Kylmä- ja lämpöhoito

Plantaarifaskiitti on suomennettuna jalkapohjankalvon tulehdus. Kuuma ja hieronta nostavat kudoksien aineenvaihduntaa, joka usein lisää myös tulehdusta. Tulehduksen kohoaminen ei välttämättä ole huono asia. Etenkin pitkittyneissä vaivoissa tulehdusalueella aineenvaihdunta on heikentenyt niin, ettei keho käy enää tarpeeksi aktiivisesti tulehdusvälittäjäaineiden kimppuun. Lisäämällä keinotekoisesti (hieronta tai kuumahoito) tulehdus aktivoi kehon omaa immunipuolustusta ja valkosolujen toimintaa.

Kylmähoito toimii plantaarifaskiitissa etenkin kivun ja tulehduksen rauhoittamiseen. Kylmähoito on hyvä valinta etenkin plantaarifaskiitin akuutissa vaiheessa.

Akuutissa vaiheessa voi käyttää myös ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä kivun hoidossa. Parasetamolivalmisteet ovat hellävaraisia vatsalle ja sopivat myös paremmin mm. astmaatikoille. Tulehduskipulääkettä kannattaa nauttia kolmesti päivässä (aamulla, päivällä ja illalla), jotta tulehdusta laskeva vaikutus pysyy yllä vuorokauden ympäri. Jos syöt jo valmiiksi tulehduskipulääkkeitä, ota yhteyttä lääkäriisi.

plantaarifaskiitti
Plantaarifaskiitti voi oireilla erilaisten tilanteiden jälkeen. Oireiluun vaikuttaa kuormituksen voimakkuus ja kesto.

Plantaarifaskiitti – Miten säätelen kuormitusta hoidossa?

Kuten alussa kerroin, plantaarifaskiitin syyt ovat hyvin moninaiset. Hoidon akuutissa vaiheessa tärkeää on kuormituksen vähentäminen. Esimerkiksi jos jalkapohja ja kantapää kipeytyy juostessa, kannattaa juoksu laittaa tauolle hetkeksi. Juoksua tai muuta harrastusta ei välttämättä tarvitse tauottaa kokonaan, vaan hyvä on tutkia, kuinka pitkiä lenkkejä jalkapöytä kestää juosta. Jos jalka tulee kipeäksi vasta tunnin juoksemisen jälkeen, on hyvä lyhentää juoksulenkkien pituutta ja tehdä osa matkasta kävellen tai kevyemmällä juoksutahdilla. Jos jalka edelleen kipeytyy juoksulenkin jälkeen kevennä harjoittelua, mutta jos se kestää kevyemmän harjoittelun voit vähitellen lisätä harjoittelun kuormittavuutta. Näin pystyt säätelemään rasitusta ja vähitellen lisäämällä harjoitusten pituutta sitä mukaa, kun jalka sopeutuu taas rasitukseen, pääset nopeammin palamaan täysipainoisesti harrastuksen pariin.


Onko juoksutekniikkasi kunnossa? 

TUTUSTU JUOKSUTEKNIIKKA-ANALYYSIIN

Miten kengät vaikuttaa?

Plantaarifaskiitin akuutissa vaiheessa voi käyttää jäykkäpohjaista ja tukevaa kenkää kuormituksen vähentämiseen jalkapohjasta. Tärkeää on vähitelle aktivoida jalkapöydä omaa tukea ja saada jalkapöydän tukirakenteet toimimaan normaalisti. Jos seisot paljon päivän aikana tai olet yleisesti paljon jalkojen päällä. on sinun hyvä tarkistaa kenkäkaappiisi. Kannattaa käyttää päivän aikana useampia kenkiä ja miettiä miten voit vähentää kuormitusta jaloilta tai tehdä kuormituksesta monipuolisempaa, jotta jalkapohja vahvistuu.

Mitä tarvitsee vahvistaa?

Oli syynä sitten kireät pohjelihas, ylipaino, paljon jalkojen päällä oleminen tai suuri harjoittelu kuorma, niin plantaarifaskiitin synnyssä suuri rooli on jalkapöydän lihasten voimalla ja aktivaatiolla. Plantaarifaskiitti on voinut saada alkunsa esimerkiksi pidemmästä juoksulenkistä tai päivästä messuilla seisoskellessa. Tällaisissa tilanteissa jalkapöydän lihaksiin kohdistunut kuorma on ollut liian suuri ja lihakset ovat väsyneet. Sen jälkeen ne eivät ole pystyneet tukemaan jalkapohjaa, kuin niiden pitäisi. Kuormitus siirtyy suoraan jalkapohjan kalvorakenteeseen ja alkaa kuormittaa sitä. Myös pohjelihasten kireys lisää jalkapohjaa kohdistuvaa kuormitusta johon jalkapohjalihakset eivät ole tottuneet.

fysioterapia-tampere-fysioterapeutti-arttu-peltola

Moi,

Olen fysioterapeutti Arttu Peltola ja olen tehnyt sinulle puolituntisen videon, jossa kerron:

 • Mistä plantaarifaskiitti johtuu.
 • 10 harjoituksen ohjelman, jolla vahvistaa jalkapohjan lihasten voima, nilkan ja pohkeen lihasten liikkuvuutta ja hallintaa.
 • Ohjeet HighHealerin käyttöön plantaarifaskiitissa.
 • Saat 4 viikon rytmityksen näille harjoitteille.

Tilaa sähköpostiisi ilmaiset fysioterapeutin tekemät ohjeet, joilla hoitaa plantaarifaskiittia:
Tilaamalla videot hyväksyt sähköpostien lähettämisen. Saat sähköpostiisi treenivinkkejä ja tietoa uusista blogiteksteistä. Lähetämme postia 4-6 kertaa vuodessa, joten emme tule täyttämään sähköpostiasi.      

2 Responses

 1. Hannu Puolakanaho

  MIten myofaskiaalinen järjestelmä mielestäsi toimii? Eikö 1 metatarsaalin aktivointi tukivaiheessa olisi tärkeää jotta kuormitus jakautuisi myös pitkittäiselle holvirakenteelle ja vähentäisi kantakalvon kiinnityskohdan kuormitusta? Ylipronaatiossahan kantakalvoon tulee ylimääräistä vetorasitusta ja mikrotraumaa. .Joskus luukalvo irtoaa pitkäaikasen tulehduksen seurauksena ja tyhjä tila täyttyy luusoluilla(luupiikki)!

  • Arttu Peltola

   Kiitos Hannu kysymyksestäsi. Jos oikein ymmärsin kysymyksesi niin etenkin säären posterioristen syvillä lihaksilla on merkitystä pitkittäis holvin tuessa ja niiden aktivoiti ja löytäminen on tärkeää. Toki ihan säären posteoriset pinnaliset lihakset eli pohkeen lihaksien rooli kantaluun supinaation tuootajana on hyvä huomioida. Joskus myös lantion hallinta ongelma voi muuttaa jalkaterän kuormitusta ja vaikka lihakset olisivat aktiiviset niin ne eivät pysy kuormituksen muutoksessa mukana. Jalka vaivoissa on hyvä ottaa huomioon myös ylempänä olevia rakenteita ja päin vastoin.
   Ja kyllä pitkäaikaisessa ylipronaatiossa luupiikin muodostuminen on mahdollista.
   Videolta löytyy harjoitteita tähän liittyen.

Kommentoi