Purentalihaksista äänentuottoon – purentaelinten toimintahäiriön (TMD) fysioterapia

Kuuluuko leukanivelestäsi naksetta suuta avatessasi tai sulkiessasi? Heräätkö usein leuka kipeänä? Tuntuuko leukasi kankealta tai kärsitkö kummallisesta niskakivusta tai päänsärystä, joihin hieronta tai venyttely saattaa auttaa vain hetkellisesti? Nämä ovat kaikki purentaelinten toimintahäiriön yleisiä oireita, jotka ovat hammassäryn jälkeen yleisin pään alueen kiputila. Syyt voivat liittyä leukaniveleen, siihen kiinnittyviin lihaksiin tai jopa hartiarenkaan toimintaan. Voit saada apua TMD-fysioterapiasta.

Hinnasto – TMD-fysioterapia

TMD-fysioterapia 60min – 78€

tmd-fysioterapia leukanivel purenta voice massage

TMD-fysioterapialla voidaan auttaa:

  • Niska-hartiaseudun kiputilat
  • Hampaiden narskuttaminen
  • Kasvosärky
  • Leukanivelen lukkiutuminen
  • Leikanivelen naksunta
  • Liitännäisvaivoja mm. korvien soiminen ja huimaus

Purentaelinten toimintahäiriöitä voidaan hoitaa ja ennuste on yleensä hyvä. Vaivat eivät ole vaarallisia, enimmäkseen harmillisia. Mutta ne voivat vaikuttaa elämänlaatuun, aiheuttaessaan päivittäistä ärsytystä. Toisin kuin purentalihashieronnassa, fysioterapiassa tarkastellaan myös muita asioita kuin lihaskireyttä. Oireen syntyyn saattavat vaikuttaa myös työasennot, totutut liikkumistavat ja syntymässä saatu rakenne. Lihaskireyden vähentäminen hieromalla lihaksia on usein hyvä ensiapu, mutta sillä ei voida vaikuttaa kaikkiin tekijöihin, joita asiaan saattaa liittyä. Usein muutamalla pienellä muutoksella päivittäisiin rutiineihin saadaan jo hyviä tuloksia aikaan. Kun esimerkiksi leukanivelen rajoittunut liikesuunta ollaan löydetty, harjoitukset hoilla sitä voi hoitaa, ovat helppoja oppia eikä niiden tekeminen vaadi kuin pari minuuttia päivässä.

TMD-fysioterapia käytännössä

Fysioterapiakäynnillä tutkitaan yleinen ryhti, leukanivelen toiminta suuta avattaessa ja suljettaessa sekä yläniskan ja leukanivelen yhteistoiminta, arvioidaan mahdollisten purentavirheiden vaikutus leukanivelen toimintaan ja mitataan purenta tarkemmin. Purennan mittauksia verrataan viitearvoihin, jotta voidaan valita tehokkaimmat käsittelyt ja harjoitukset. Mittaukset tehdään hoitojakson alussa ja lopussa. fysioterapia ei keskity vain leukaniveleen ja purentalihaksiin, vaan niiden lisäksi tarkastellaan laajemmin myös niihin läheisesti liitoksissa olevien kudosten toimintaa. Parhaan hoitotuloksen kannalta on tärkeää myös kartoittaa niitä arkeen liittyviä tekijöitä, joihin vaikuttamalla voidaan helpottaa oireita.

Jo muutamilla yksinkertaisilla harjoituksilla on mahdollista tasapainottaa purentalihasten, niskan ja yläselän toimintaa niin, että esimerkiksi kiusallinen naksuminen suuta avattaessa loppuu. Ellei oireita saada kokonaan pois, niitä voidaan vähintäänkin lievittää.  Fysioterapiaan kuuluu aina omatoimisen harjoittelun opettelu, jotta leukanivelen kipuun ja liikehäiriöihin on mahdollista puuttua myös omatoimisesti. Sillä tavalla oireet saa hallintaan ja niiden aiheuttama häiriö vähenee. Hoidon loppuvaiheessa saattaa olla syytä myös ottaa purennan tasapainottaminen puheeksi hammaslääkärin kanssa.

tmd-fysioterapia voice massage purenta

Kokemuksia TMD-fysioterapiasta

Tero 27v.

”Hammaslääkärini totesi minun narskuttelevan hampaitani ja samalla huomattiin myös rajoitteita leukanivelen liikkeessä. Lääkäri suositteli fysioterapiaa vaivaan ja otin yhteyttä Tapaniin. Neljän viikon hoitojakson aikana tehtyjen käsittelyjen ja ohjattujen harjoitusten jälkeen tilanne oli parantunut. Suuni aukesi paremmin narskumatta ja ajoittain vaivanneet päänsäryt olivat poissa. Olen jatkanut harjoitteiden tekemistä ja ajoittain otan käynnin Tapanin luona, jos vanhat ongelmat palaavat.”

Äänenkäytön ongelmat

Toisinaan purentaelinten ongelmiin liittyy myös äänenkäytön ongelmia, niissä tapauksissa, joissa ollaan puututtu mekaanisiin tekijöihin, mutta ääni kuristuu edelleen kurkkuun. Pystyn arvioimaan tilanteesi ja ohjaamaan äänenkäyttöohjaaja, vokologi, Liisi Pettersonin vastaanotolle.

TMD-fysioterapeutti Tapani Kudjoi

Tapani on on erikoistunut TMD-fysioterapiaan auttaa sinua purentaelinten ja äänentuottoon liittyvissä vaivoissa. Tapani ottaa vastaa Tampellan toimipisteessä.