Lonkan anatomia – Lonkka nivel ( art. coxae ) koostuu lonkkaluussa sijaitsevan lonkka maljan ( acetabulum ) ja reisiluun pään ( caput femoris ) muodostama pallonivel. Pallonivelille tyypillistä on suuret liikelaajuudet. Olkaniveleen verrattuna lonkkanivel on paljon tukevampi, koska lonkkamalja reunustaa ja luo laajan nivel pinnan reisiluun päälle. Olkapäässä nivelkontaktipinta on vain noin teelusikan kokoinen. Lonkkanivelessä on myös vahvat nivelsiteet. Lonkkamaljan reinalla on rusto- ja sidekudospatja labrum, joka vakauttaa lonkkaniveltä.

LONKKANIVEL-ANATOMIA

Lonkan nivelsiteet

Reisiluun päässä oleva nivelside (ligamentum capitis ossis femoris) pitää reisiluun pään kiinni lonkkamaljassa. Reisiluun päästä lapsilla kulkee myös verisuoni, joka ruokkii reisiluun päätä ja kaulaa. Aikuisilla verenkierto tapahtuu pääasiallisesti nivelkapselin läpäisevän verisuonen kautta. Nivel kapseli on kuin vanha sukka nivelen päällä. Lonkkanivelen taka osan nivel side on istuinluu-reisuluuside ( ishiofemoral ligament ). Lonkkanivelen päällä ja etuosassa on Y:n muotoinen nivelsiden eli suoliluu-reisiluu nivelside ( iliofemoral ligament ). Kolmantena on häpyluu-reisiluuside ( pubofemoral ligament ).

Lonkkanivelen liikkuvuus

Lonkkanivelen fleksio suuntainen liike terveessä nivelessä on 120 astetta ja ekstensio suuntainen liike 30 astetta. Sisä- ja ulkokierron on yhteensä hyvä olla noin 90 astetta. Loitonnus 50-60 astetta ja lähennys 20-30 astetta.

Fysioterapeutti Arttu Peltola

arttu@proximafinland.fi